Ga naar content
Blog

Toegankelijk voor iedereen

Helaas is onze stad nog niet voor iedereen even toegankelijk. Want als je een bijzondere fiets hebt, omdat je moeilijk loopt, dan blijkt een geschikte fietsenstalling niet altijd voorhanden. Dennis kwam daar recent achter, toen hij een afspraak bij het stadskantoor had.

Dennis mocht zijn driewieler niet in de dichtstbijzijnde fietsenstalling zetten, omdat er geen plaats is voor speciale fietsen. Toen hij zijn fiets daarom maar buiten vlakbij het stadskantoor parkeerde, werd deze weggehaald en moest hij zijn fiets bij het depot afhalen. Daarvoor moest hij eerst met de bus én een extra stuk lopen; terwijl dat nou juist zo lastig is.

Toegankelijkheidsfestival

Gisteren waren twee collega’s bij het Utrechtse Toegankelijkheidsfestival. Het initiatief de Droomboot ontving daar de toegankelijkheidsprijs 2024. Een boot die toegankelijk is voor mensen met een beperking, zodat álle inwoners van de Utrechtse grachten kunnen genieten. Op het festival hoorden we meer mooie voorbeelden van een restaurant, een speeltuin en een voedselbank die er met de aanleg van een invalidetoilet of -lift voor zorgden dat iedereen zich daar welkom voelt. Ze vroegen daarvoor subsidie van de gemeente aan en dat ging volgens deze initiatiefnemers vrij eenvoudig. Er gaat dus gelukkig al heel veel goed.

Voor iedereen

Maar mocht jij nou een andere ervaring hebben, weet ons dan te vinden. We denken dan graag met je mee. Het verhaal van Dennis en de driewieler die hij niet mocht parkeren in de stalling heeft -mede dankzij RTV Utrecht- volop aandacht gekregen. Oók van de gemeente. We hopen dan ook dat problemen als deze snel worden opgelost, zodat onze mooie stad toegankelijk is voor iedereen.

8 oktober 2024

 

ps. Goed nieuws, want Dennis heeft inmiddels een gesprek met de gemeente gehad en ze zijn tot een oplossing gekomen. Mensen die die een afspraak hebben op het stadskantoor en een speciale fiets hebben vanwege een fysieke beperking, kunnen hun fiets voortaan in de parkeergarage onder het stadskantoor zetten. Dennis kreeg van de gemeente een bloemetje. De door hem gemaakte onkosten krijgt hij terugbetaald.