Ga naar content
Blog

Nee is ook een antwoord

Gebrek aan samenwerking tussen ambtenaren, kan ervoor zorgen dat inwoners eindeloos blijven ‘aanmodderen’ met een probleem. Steeds weer wordt de inwoner dan doorverwezen naar een andere afdeling, waar hij het probleem opnieuw moet uitleggen. Van het kastje naar de muur en weer terug. Frustrerend voor de inwoner én tijdrovend voor ambtenaren.  

De afgelopen tijd zien we op het Ombudsloket een aantal voorbeelden van inwoners die aangeven al bijna een jaar bezig te zijn met een melding; over parkeren of over een verkeerssituatie in hun buurt. Steeds weer bellen en mailen ze met de gemeente en hebben ze lange telefoongesprekken met ambtenaren, die hen vervolgens toch weer doorverwijzen naar een andere afdeling. De frustraties lopen op bij deze inwoners en de oplossing blijft uit.   

Terwijl we op onze wijkbezoeken soms ook horen en zien dat het anders kan. Bijvoorbeeld als een ambtenaar zelf het contact legt met de juiste collega, of de inwoner even uitnodigt samen aan tafel te gaan zitten. Door te luisteren naar de inwoner en eerlijk uit te leggen wat de gemeente wel en niet kan. Soms is ‘nee’ dan ook het antwoord. Maar dan heeft de inwoner wél duidelijkheid en kunnen de ambtenaren verder met andere zaken die ook aandacht vragen.