De stoep is voor voetgangers?
In een fietsvriendelijke stad als Utrecht heeft de voetganger het soms lastig, zo hoorde ik afgelopen week van bewoners van het Bartholomeus Gasthuis.
Met het team van het Ombudsloket gaan we graag en veel de wijken in op onze gele ombudsfietsen. Afgelopen week waren wij in het Bartholomeus Gasthuis in de Lange Smeestraat. Na een gastvrije ontvangst zaten we in een zonovergoten tuin en spraken bewoners en bezoekers. Enkelen zaten al met ongeduld op ons te wachten, want ze wilden wel eens weten wat het Ombudsloket voor hen kon betekenen.
Stoep
Een belangrijk thema was ‘de stoep’. Want een stoep is er toch voor voetgangers! In de praktijk blijkt dat voor de bewoners van het gasthuis helaas niet het geval. De stoepen staan vol met lukraak geparkeerde fietsen, zodat je met een rollator of rolstoel er niet meer langs kan. Dan moet je dus uitwijken naar de weg. Er zijn automobilisten die je dan vriendelijk de ruimte geven, maar anderen toeteren geïrriteerd. Niet alleen de lange Smeestraat kent dit probleem. Ook op andere plaatsen in de binnenstad ervaren deze inwoners problemen, zoals in de Twijnstraat. Boodschappen doen is daar eigenlijk niet goed mogelijk.
Verandering
De vraag is hoe je dit gedrag van fietsers kan veranderen? Daar bleek een bewoner al een antwoord op te hebben: ‘Er zijn toch fietsenstallingen? De gemeente zou alle menskracht moeten inzetten om twee maanden lang te handhaven op wildstallen van fietsen.’ Bekeuren of verwijderen van fietsen, was het advies van deze Utrechter: ‘In het stationsgebied werkt dat toch ook goed?’ Tegelijkertijd besefte deze inwoner dat dit wellicht niet zo eenvoudig is als het klinkt.
Toegankelijk
We nemen het punt van toegankelijkheid zeker mee in ons Ombudsoverleg. Het is veel Utrechters een probleem; of je nu een rollator, rolstoel of kinderwagen hebt! Ik heb mijzelf voorgenomen om nog een keer extra goed te kijken voordat ik gehaast ergens mijn ombudsfiets parkeer. Zodat ik zelf het probleem in ieder geval niet groter maak.
27 juni 2024