
Bliep, bliep
Thuiszorg is mensenwerk. Maar een tekort aan menskracht maakt dat de thuiszorg onder druk staat. Als ik de resultaten zie van de recente thuiszorg–enquête dan houd ik mijn hart vast hoe dat mensenwerk overeind kan blijven in onze stad.
Groot hart
Afgelopen week was ik aanwezig bij de presentatie van een enquête over thuiszorg. De enquête was ingevuld door ruim 400 mensen, waarvan 116 thuiszorgmedewerkers. Eerder scheef ik over hun werk al eens een blog met de titel Poep op de bank. We zijn ruim een jaar verder, maar helaas is er nog niet veel veranderd. Ruim 80% van de cliënten kampt met zware fysieke of mentale problemen, maar krijgt niet meer dan 2 uur hulp per week. Taken zijn daarom geschrapt, maar wat doe je als je cliënt niet naar de vuilnisbak kan lopen en er wel volle zakken staan? Of als er post ligt die iemand niet meer durft te openen? Thuiszorgmedewerkers helpen dan toch even, want daarvoor gingen ze de thuiszorg in. In de vakanties en bij ziekte is er geen hulp of hooguit af en toe een onervaren student, dus na terugkomst kan je als thuiszorger direct aan de bak! Een pittig beroep, dat een groot hart vraagt en veel respect verdient.
Vergrijzing
Tijdens de presentatie ontstond er bij mij ook een dreigend beeld van de toekomst. Binnen enkele jaren zal ruim de helft van de medewerkers namelijk stoppen. Omdat ze dan de AOW-leeftijd bereiken, maar ook omdat voor veel mensen het werk te zwaar wordt vanwege de hoge werkdruk en de vele regels. En helaas is er nauwelijks sprake van instroom in de beroepsgroep. Het personeelstekort wordt dus alleen maar groter. Ook is er sprake van dubbele vergrijzing: steeds meer mensen hebben in de toekomst thuiszorg nodig, terwijl er steeds minder thuiszorgmedewerkers zijn. Dus bereid je maar voor op het ergste! Tijdens de bijeenkomst werden er door de aanwezigen drie suggesties gedaan:
- Laten we meer aandacht vragen voor kwetsbare cliënten en de thuiszorg;
- Laten we zorgen dat jonge mensen de mooie kant van dit werk zien en ervoor kiezen;
- Laten we robots inzetten om het werk van de thuiszorger over te nemen.
Dat laatste was natuurlijk niet echt serieus, maar zette me wel aan het denken. Zou het ooit kunnen dat er aangebeld wordt en er een robot voor de deur staat die zegt: Bliep, bliep, ik ben uw thuiszorger vandaag? Laten we hopen van niet. Geef de thuiszorgers de waardering die ze verdienen en zet in op instroom van nieuwe medewerkers. Zodat elke Utrechter, nu en in de toekomst, thuiszorg via een ‘warme’ helpende hand kan krijgen als ‘ie dat nodig heeft.
10 april 2025