Ga naar content
foto: Bas van Setten
Blog

Bedtijd

Kunt u niet aan de burgemeester vragen of ik later naar bed mag? Vraagt het meisje tegenover mij. Ze kijkt mij verwachtingsvol aan.  Ze is zeven jaar oud en is met een volwassene mee op bezoek bij het Utrechts Ombudsloket. Nieuwsgierig kijkt ze om zich heen en eet ondertussen dropjes uit de snoeppot op tafel.

 

Ze wilde wel eens weten wat een Ombudsloket nou eigenlijk doet voor kinderen. Dus ik vertel haar dat wij mensen helpen die niet blij zijn met de gemeente. We luisteren naar die mensen en adviseren ze dan. Soms praten we ook met de gemeente om te kijken of we samen het probleem kunnen oplossen.

 

Burgejuf

Dan vraag ik haar of zij een probleem heeft met de gemeente. Die heeft ze, want ze moet van haar ouders veel te vroeg naar bed. Kan ik haar helpen? Dat ik eens aan de burgemeester vraag of alle kinderen in Utrecht zelf mogen weten hoe laat ze naar bed gaan. ‘Tja’, zeg ik. ‘De burgemeester heeft zelf ook kinderen. Ik denk dat die ook op tijd naar bed moeten. Dus als ik de burgemeester vraag of alle kinderen later naar bed mogen, dan geldt dat ook voor haar kinderen en ik denk dat ze dat geen goed idee vindt.’ O, oké, enigszins teleurgesteld neemt ze nog een dropje. En spreekt met de wijsheid van een groep 3-leerling nog even haar verbazing uit dat de burgemeester een vrouw is, dan zou ze toch eigenlijk burgejuf moeten heten!

 

 

Snoeppot

Voorzitter van het Ombudsloket zijn is leuk en uitdagend. We krijgen veel vragen: over de nieuwe parkeerapp, de tekorten in de thuiszorg, over specifieke problemen met een verkeerssituatie of over de aanvraag van een vergunning. Een vraag over bedtijd is voor mij ook nieuw en verrassend. Ik kan er uiteraard weinig aan doen, maar het benadrukt wel weer hoe belangrijk het is om duidelijk uit te leggen waarvoor het Utrechts Ombudsloket er is. Dat we mensen helpen die een probleem hebben met de gemeente, maar niet weten hoe zij dat moeten aanpakken of zich niet gehoord voelen. Dat we er voor kinderen zijn aan wiens rechten voorbij wordt gegaan, of die bijvoorbeeld vinden dat er meer speelplekken moeten komen in hun wijk. Maar ook voor jongeren die problemen hebben thuis en zich niet gehoord voelen door de gemeentelijke instanties die hen hierbij zouden moeten helpen.

 

We zijn nog maar net begonnen en we moeten zelf ook nog verder uitzoeken hoe we jongeren het best kunnen helpen. Daar hebben we hun input wel voor nodig. En al kunnen we dan niets doen aan de bedtijd, we luisteren en denken graag mee. De snoeppot is weer gevuld en de koffie staat klaar, dus jongeren van Utrecht, kom gerust langs.

 

oktober 2023