Ga naar content

Over kinderrechten en een skatebaan

‘Ik kan mij alleen goed inzetten voor de kinderen in Utrecht, als ik weet wat zij zelf belangrijk vinden’, aldus Simone Madunic. Daarom bezoekt zij veel organisaties die zich inzetten voor jongeren in de stad: ‘Het liefst ga ik op bezoek bij de jongeren zelf. Zoals laatst bij de leerlingenraad van de openbare basisschool de Hoge Raven in Hoograven. Deze enthousiaste leerlingen maken zich hard voor meer zeggenschap!’

Met leerlingen Nora, Aaron, Minte, Pieter, Olle en Sanne en leerkracht Marlotte sprak het Ombudsloket over belangrijke kinderrechten; zoals dat alle kinderen gelijk zijn, dat hun mening telt en dat volwassenen bij het nemen van beslissingen altijd rekening moeten houden met de belangen van kinderen.

Kids Rights Index

Simone: ‘We keken samen naar een filmpje van het Jeugdjournaal. Daarin was te zien dat ons land flink is gedaald op de Internationale Kids Rights Index. Nederland moet kinderrechten serieus nemen. Er wordt nu te weinig gedaan voor kwetsbare kinderen, die leven in armoede of wonen in een asielzoekerscentrum.

‘Ik vraag me af hoe het straks moet als asielzoekers niet meer worden opgevangen’, zei een leerling na dit filmpje. ‘Dat vind ik moeilijk.’ Even was het stil. Andere leerlingen vonden dit duidelijk ook ingewikkeld. Daarna ontstond een gesprek waarbij een leerling ‘opvang van asielzoekers dichter bij huis’ voorstelde als oplossing en een andere leerling ‘het verschil tussen mensen die vluchten voor geweld en mensen die weggaan omdat ze een beter leven willen’ heeft genoemd.

Een skatebaan

Daarna keken de leerlingen dichter bij huis, in hun eigen buurt. Er zijn veel speel-, sport- en chillplekken in de buurt volgens de leerlingen. En daar zijn ze blij mee. Wel is het belangrijk dat je makkelijk naar deze speelplekken kunt lopen. Ook moet er iets leuks te doen zijn voor kinderen van alle leeftijden en voor kinderen met verschillende interesses en mogelijkheden. ‘Wat bijvoorbeeld leuk is dat er fitnesstoestellen zijn’, aldus een sportieve leerling. Maar een skatebaan in de buurt ontbreekt nog. Daarom zijn er leerlingen van deze leerlingenraad naar het wijkbureau gegaan. Ze hebben een skatebaan aangevraagd. Daar zijn ze serieus genomen. Ze hebben huiswerk gekregen om met foto’s duidelijk te maken wat voor een skatebaan ze nodig hebben. Supergoed dat deze kinderen zélf initiatief nemen. Ik ben benieuwd naar het vervolg! Hou het Kinderombudsloket op de hoogte.

Een eigen partij

Om ervoor te zorgen dat er echt goed naar kinderen wordt geluisterd lijkt het de leerlingenraad een goed plan om een “Partij voor de Kinderen” op te richten en een “Derde Kamer” met alleen maar kinderen is nodig. Goede ideeën natuurlijk. Wat mij betreft komt zo’n partij er snel!  Zolang deze partij er nog niet is, kunnen jullie in een overkoepelende kinderraad’, aldus leerkracht Marlotte.

 

Schoolontbijt

De kinderen hier op school hebben het best wel goed volgens de leerlingen. Marlotte wijst erop dat er een schoolontbijt is voor kinderen van ouders die het niet lukt om een ontbijt te regelen: ‘Daar mag je niet aan meedoen als je de boterhammen van thuis niet lekker vindt’, reageert een leerling. Ja, dat niet iedereen het thuis even breed heeft weten de leerlingen uit de leerlingenraad eigenlijk wel. Kinderen uit arme gezinnen moeten geholpen worden op een manier dat zij zich niet hoeven te schamen vinden ze. Marlotte vraagt zich af of een schooluniform een goed idee is. Daar voelen de leerlingen van de leerlingenraad niet voor. ‘Je moet je kleding zelf kunnen uitzoeken. Je mag zijn wie je wil. Dit moet mogelijk zijn voor alle kinderen. Het moet duidelijk zijn waar mensen die extra hulp nodig hebben terecht kunnen voor eten en spullen: via social media en via flyers bij de hoofdingang van de school.’  De leerlingen zijn enthousiast: “Als we dit doen stijgt Nederland weer op ‘dat internationale lijstje’ (de internationale Kids Rights Index).

Dit verslag is geschreven door Simone, plaatsvervangend voorzitter van het Utrechts Ombudsloket, in samenwerking met de leerlingenraad.

—————————————————————————————————————————————————–

Kom naar ons toe    

Wil jij ook met ons in gesprek over kinderrechten op jouw school? Loop je vast, bijvoorbeeld op school, in de jeugdzorg of vind je dat er onvoldoende mogelijkheid is voor spelen, sport of ontspanning bij jou in de buurt? Neem dan contact op. Je kunt ons bellen, mailen of gewoon langslopen.

 

Nieuwsoverzicht